Tag Archives: mesh

Panduan Percetakan Plastisol : Penggunaan Underbase dan “Highlight White” (Bahagian 3)

Seperti yang pernah saya tulis dalam artikel mengenai penggunaan underbase sebelum ini. Anda mempunyai pilihan samaada ingin menggunakan underbase atau tidak, tetapi ia akan memberikan kesan atas hasil cetakan anda sekiranya anda mengabaikan penggunaan underbase. Anda perlu bijak menilai sesuatu rekaan tersebut samaada memerlukan penggunaan underbase atau tidak. Begitu juga penggunaan warna”High light” yang kebiasaannya menggunakan warna putih bagi menyerlahkan lagi sesuatu cetakan. Continue reading Panduan Percetakan Plastisol : Penggunaan Underbase dan “Highlight White” (Bahagian 3)

“Selaput putih @ dara” oleh Cikgu Kimi dari DRACO APPAREL

Kali ini saya akan kongsikan post dari Cikgu Kimi (DRACO APPAREL)

Terima kasih kerana sudi dikongsikan bersama di blog ROKERAMA ini.

11063757_1507143106191589_8156850756647061443_n
DRACO APPAREL

Hahhaha dasyat tajuk tu..aku xdak gambar camna rupa dia..
tapi bila dah kena korang akan tau..
bila cuci blok… cun..emulsion dah tanggal…
semua cantik… biasanya kita biarkan dia kering bawah kipas..
ada yg guna hair dryer…
pegang blok.. selari dengan meja..dengan bertentang dengan lampu..
kita akan nampak selaput tu…dia berkilat kilat…
kalau tgk straight memang xdak apa2…
biasanya selaput tu akan kacau bila kita start print nanti..
tapi biasanya bila masuk ke helaian ke 5 or 10 nanti..selaput tu akan tanggal jugak.. tapi..rugi laaa..byk baju kena reject nanti.. Continue reading “Selaput putih @ dara” oleh Cikgu Kimi dari DRACO APPAREL

Panduan Percetakan Plastisol: Pengenalan (Bahagian 1)

design logo TEXT low res

Percetakan plastisol adalah salah satu teknik percetakan yang agak popular di kalangan pencetak t-shirt. Teknik plastisol ini tiada banyak bezanya dari segi asas percetakan, cuma penggunaan beberapa peralatan tambahan seperti pemanas “flash cure” dryer atau heater dan sedikit penambahbaikan meja cetakan diperlukan bagi melancar dan memudahkan teknik ini. Penggunaan mesh bagi “output frequency” yang betul, dan juga teknik pengasingan warna yang sesuai. Penggunaan flash cure juga boleh diganti dengan “heat blower” sekiranya anda agak kekurangan modal bagi mendapatkan flash cure dryer. Continue reading Panduan Percetakan Plastisol: Pengenalan (Bahagian 1)

Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 2)

Kali ini saya akan tunjukkan bagaimana menyediakan block cetakan sebelum anda boleh memulakan cetakan. Sebelum itu, saya ingin memaklumkan, yang tutorial ini tidak merangkumi penghasilan rekaan t-shirt dan juga teknik pengasingan warna. Anda boleh ikuti tutorial video pengasingan warna melalui ruangan video tutorial di blog ini. Saya akan cuba menghasilkan lebih banyak tutorial dalam bentuk tulisan dan juga video tentang menghasilkan rekaan dan juga pengasingan warna secara asas dan mudah difahami bagi yang baru ingin menceburi bidang ini…sekiranya umur saya masih panjang. Continue reading Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 2)

Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 1)

Kali ini saya akan memberikan sedikit panduan kepada anda yang ingin memulakan bidang percetakan t-shirt. Ingin saya maklumkan bahawa ini adalah sekadar panduan kepada anda bagi mendapatkan gambaran atau rujukan tentang teknik-teknik dan kaedah yang biasa digunakan oleh kebanyakan pencetak t-shirt. Anda masih perlukan panduan seperti latihan dan praktikal seperti menyertai kursus atau sesi pembelajaran yang sebenar, atau belajar dari sesiapa yang sudi memberikan tunjuk ajar kepada anda agar anda mampu memulakan bidang ini dengan lebih berkesan. Saya juga akan menunjukkan penggunaan bahan dan peralatan seminimum mungkin dan cukup bagi anda memulakan pencetakan t-shirt. Semakin lama anda menceburi bidang ini, anda akan memperolehi penemuan bahan dan tips yang lebih berkesan dan lebih praktikal secara tidak langsung. Continue reading Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 1)

SIMULATED PROCESS COLOUR – Panduan berperingkat(Bahagian 4): Menukarkan channel kepada BITMAP bagi penyediaan “film”

Pada tutorial “SIMULATED PROCESS COLOUR- Panduan berperingkat (bahagian 3) sebelum ini, anda diterangkan bagaimana menyediakan channel bagi setiap warna yang diasingkan. Sebelum itu, saya ingin tekankan di sini agar anda mempelajari teknik pengasingan warna ini secara manual terlebih dahulu sebelum anda bercadang untuk mendapatkan software pengasingan warna yang terdapat di pasaran. Ia baik untuk anda yang ingin mendapatkan hasil cetakan yang lebih optimum. Continue reading SIMULATED PROCESS COLOUR – Panduan berperingkat(Bahagian 4): Menukarkan channel kepada BITMAP bagi penyediaan “film”

“SANDWICH STRETCHER” : Kemaskini Tutorial Penggunaan DIY Stretcher

Kali ini saya akan kemaskinikan tutorial saya mengenai penggunaan “Sandwich Stretcher” saya.

Maaf jika tutorial saya mengenai penggunaannya sebelum ini agak mengelirukan, di samping draf lakaran yang ada sikit kesilapan yang baru saya sedari bagi besi “A” yang mana kedudukannya terbalik (rajah 1). Anda boleh rujuk semula tutorial saya sebelum ini.“SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER). Continue reading “SANDWICH STRETCHER” : Kemaskini Tutorial Penggunaan DIY Stretcher

CARA-CARA MEMBUAT MEJA CETAK T-SHIRT : Lakaran serta Ukuran Ringkas, Mudah & Murah

Kepada anda yang baru menceburkan diri di dalam bidang percetakan t-shirt ini, atau mungkin anda ingin membina meja cetakan sendiri bagi mengurangkan kos, atau pembekal yang berjauhan dari tempat anda, saya sertakan panduan lakaran dan ukuran yang sesuai bagi menghasilkan meja cetak yang mudah dan ringkas. Continue reading CARA-CARA MEMBUAT MEJA CETAK T-SHIRT : Lakaran serta Ukuran Ringkas, Mudah & Murah

Video Tutorial (Bahasa Melayu) : Penyediaan Halftone Output Sedia untuk Dicetak Sendiri Tanpa RIP

Kali ini, saya akan kongsikan cara penyediaan Halftone output bagi teknik Simulated Process Colour. Ia juga terpakai bagi penyedian CMYK separation, bagi yang ingin mencetak output sendiri.

Walaubagaimanapun, penghasilan sendiri melaui kaedah penukaran “Mode” kepada BITMAP ini, tidaklah sebaik teknik “SAVE” pada format DCS (Destop Colour Separation).eps

Saya lebih selesa dengan menghantarnya ke kedai yang melakukan pengimejan. Atau anda mungkin boleh melabur pada pencetak yang boleh mencetak format EPS (Encapsulated Postscript) menggunakan film.

Anda juga disarankan menetapkan Output resolution pada kadar 300 selebih-lebihnya, dan berhati-hati semasa proses “burning” atau expose (Membuat block). Jangkamasa expose mungkin perlu ditambah. Walaubagaimanapun, ia bergantung kepada exposure box anda, jenis lampu yang digunakan, dan juga jenis pembekal emulsion anda. Rokerama setakat ini, menggunakan exposure box menggunakan lampu UV jenama Sankyo Denki, dan menggunakan emulsion “FOTOMASK”..boleh didapati di “Perniagaan Hai Kuang”. Risiko penggunaan emulsion ini ialah, ia sukar dinyahkan jika anda ingin menggunakan kembali Mesh anda

Saya harap, tutorial ini, bermanafaat kepada anda. Jika ada sebarang pertanyaan, boleh diaju kepada saya melaui komen atau email atau facebook/rokeramagraphics atau nombor yang disediakan. Terima kasih dan Assalamualaikum

APA ITU DISCHARGE PRINTING?

Discharge printing adalah salah satu teknik di mana hasil cetakan tidak mempunyai rasa di tangan (softhand feel) Continue reading APA ITU DISCHARGE PRINTING?

VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu) : Simulated Process Colour

Melalui tutorial ni, saya akan tunjukkan serba sedikit teknik asas pengasingan warna teknik “Simulated Process Colour”

Proses ini boleh digunakan untuk percetakan Plastisol, Discharge, Waterbase dan juga Rubberize printing

Maaf di atas penyampaian yang agak berterabur dan kurang jelas, memandangkan ini adalah video pertama saya, dan jika ada penerangan yang tidak berapa jelas atau “ntah apa-apa ntah” yg saya tuturkan, anda boleh hubungi saya atau isikan ruangan komen yang disediakan

Material t-shirt yang sesuai bagi Discharge printing

Bagi yang baru ingin mencuba mencetak menggunakan teknik discharge printing, penggunaan jenis kain yang sesuai amat penting. Bertanya dulu pada pembekal anda adakah material tersebut 100% cotton. Sesetengah t-shirt menunjukkan label yang bertulis 100% cotton, tapi realitinya ia bukan seratus peratus cotton. Walaubagaimanapun, bukan semua pembekal arif mengenai material yang dibekalkan. Continue reading Material t-shirt yang sesuai bagi Discharge printing

Plastisol tanpa underbase

Terdapat cara bagaimana menghasilkan cetakan plastisol yg menarik tanpa menggunakan underbase.Walaubagaimanapun ia bergantung pada rekabentuk t-shirt yang akan dicetak. Pada pendapat saya, rekabentuk Grayscale atau menggunakan teknik 2 – 3 tone contohnya Sepphia, terbaik dihasilkan tanpa menggunakan underbase. Akan tetapi, anda mestilah bijak dalam membuat pengasingan, terutamanya menggunakan teknik “simulated process colour” atau “index” Saya sertakan salah satu contoh rekabentuk t-shirt yang saya hasilkan tanpa menggunakan underbase .

IMG_20150723_170823

Pada awalnya, rekabentuk ini saya sertakan dengan Underbase, iaitu merangkumi 3 warna..walaubagaimanapun, saya hasilkan warna bagi output untuk warna gold tersebut agar boleh dicetak tanpa menggunakan underbase..dan hasilnya lebih menaikkan mode yang agak “gothic” atau lebih classic..jadi pada sesetengah keadaan, saya abaikan penggunaan warna underbase Continue reading Plastisol tanpa underbase

SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu

Asalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa yang perlu anda tahu sebelum anda memulakan kerja-kerja pengasingan “Simulated Process Colour”?

Okeh…kebanyakan printer sudah menggunakan software2 seperti T-seps,Quickseps dan macam2 seps lagilah… Continue reading SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu

HASIL KERJA 2

IMG-20150708-WA0015

Design:WINGS (Ta’kan Melayu Hilang Di Dunia @ISTANA BUDAYA 2015) OFFICIAL

Percetakan : Plastisol

Teknik Pecahan Warna: Simulated

Warna : 5 + 2 random Effects (off Screen)

Mesh Count : 90T (2286)

Output Frequency : 85

Output Angle : 25

Rekabentuk : Rokerama

Pencetak : Grousiey Printhouse

Pelanggan : Grousiey Printhouse

Tahun : 2015

IMG-20150710-WA0000

Design: Fraser’s Hill

Teknik Pecahan warna: Simulated

Percetakan : Plastisol

Warna : 4

Mesh Count : 90T

Output Frequency : 85 lpi

Output Angle : 22.5

Rekabentuk : Inhouse (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Inhouse (ROKERAMA)

Pelanggan:INHOUSE(Marina’s Gift Shop Fraser’s Hill Pahang)

Tahun : 2015

IMG-20150701-WA0013

Design: PLATIH (Pusat latihan Kementerian Pertahanan)

Teknik Pecahan warna: Simulated

Percetakan : Plastisol

Warna : 3

Mesh Count : 90T

Output Frequency : 85 lpi

Output Angle : 22.5

Rekabentuk : Rokerama

Pencetak : (mgshop/ROKERAMA)

Pelanggan:PLATIH

Tahun : 2015

“SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER)

Mungkin “screen stretcher” ni tak “se hensem” yang ada di pasaran, walaubagaimanapun ia amat berkesan jugaklah. Saya guna ni semasa screen stretcher saya patah hari tu dan memandangkan saya nak gunakannya segera, saya pun gunakan cara ni..dan saya namakannya “SANDWICH STRETCHER” Continue reading “SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER)

TEKNIK TERBAIK UNTUK CETAKAN? Plastisol,rubber atau Discharge?

Sesetengah berpendapat, percetakan menggunakan teknik “CMYK” adalah antara teknik yang terbaik atau “high end”. Ada yang berpendapat, kalau anda mencetak menggunakan  “Plastisol” sudah boleh dianggap “advance”..ada yang kembang-kembang hidung bila mencetak menggunakan teknik CMYK…ada setengah orang yang agak memandang rendah tentang printer yang menggunakan “Rubber dye”…tapi saya berpendapat, apa teknik sekalipun, kalau hasilnya kemas, cantik dan memuaskan hati orang yg membelinya..itu sudah cukup..tak kira apa cara yang anda gunakan. Itu bagi orang yang bukan dalam bidang ni..macamana dikalangan pencetak2 ni pula?..okeh.. Continue reading TEKNIK TERBAIK UNTUK CETAKAN? Plastisol,rubber atau Discharge?