Tag Archives: meja printing

KIRAAN MUDAH BAGI CETAKAN “HALFTONE”

Apa yang penting sebelum proses “screen exposure”  bagi cetakan halftone adalah  kadar frekuensi output dan kiraan mesh anda.

Apa jenis emulsion, lampu dan jenis output anda tidaklah menjadi satu masalah yang besar yang memungkinkan masa depan anda menjadi gelap. Anda hanya perlu sedikit, atau mungkin banyak penambahan dari segi jangkamasa. Anda boleh gunakan “Expose calculator” bagi mendapatkan kiraan yang sesuai.

Bagi penggunaan output, menggunakan kertas tracing atau kertas yang disapu minyak, tidaklah digalakkan, tetapi masih boleh digunakan sekiranya anda tiada pilihan. Lebihkan jangkamasa dan gunakan kiraan frekuensi yang rendah.

Continue reading KIRAAN MUDAH BAGI CETAKAN “HALFTONE”

“OFF CONTACT” : Dari INSPIRASISEKUJI

Perkongsian artikel kali ini dari INSPIRASISEKUJI. Terima kasih atas kesudian berkongsikan artikel yang dipetik dari page beliau.

Diharap ia bermanafaat untuk anda.

 

Surface printing tak smooth, tak rata, tak terang dan tak solid? X glossy mcm dahi Jibby, x tebal mcm rambut Kak Ros. Kekadang blok cepat sgt tersumbat? Benda ni mmg terjadi pd awal pembabitan seorg screinter (screen printer/tukang cetak). Banyak faktor penyebab masalah ini berlaku.
Antaranya ialah:-
OFF CONTACT. Continue reading “OFF CONTACT” : Dari INSPIRASISEKUJI

“Marking Siam” Oleh Tuan “Ihsahn” dari INSPIRASISEKUJI

Kali ini, saya akan kongsikan post dari facebook tuan “Ihsahn”(INSPIRASISEKUJI), “screenter dan head bangers” dari Segamat Johor. Continue reading “Marking Siam” Oleh Tuan “Ihsahn” dari INSPIRASISEKUJI

Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 4)

Untuk bahagian ke 4 kali ini, saya akan kongsikan cara-cara penetapan block bagi cetakan melebihi 1 warna. Saya akan tunjukkan salah satu teknik yang biasa digunakan oleh pencetak t-shirt yang menggunakan meja panjang seperti yang saya tunjukkan pada bahagian 1 hingga 3 sebelum ini. Walaubagaimanapun, sesetengah pencetak menggunakan teknik yang berbeza dan ia terpulang pada kebiasaan seseorang pencetak itu sendiri.

Anda mungkin perlu mengikuti tutorial-tutorial sebelum ini agar lebih memudahkan anda memahami apa yang saya cuba sampaikan, disamping saya cuba agar setiap info yang saya berikan, saling berkaitan. Continue reading Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 4)

Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 3)

Kali ini saya akan menunjukkan bagaimana anda boleh mencetak t-shirt dengan cara yang sesuai dan mudah melalui block yang telah anda siapkan pada bahagian ke 2 sebelum ini. Pada bahagian pertama, saya ada menyenaraikan beberapa peralatan yang boleh anda sediakan untuk mencetak t-shirt seperti meja cetak atau meja panjang disertakan dengan papan bagi menyarung t-shirt. Begitu juga dengan bahan cetakan yang perlu anda sediakan pada bahagian kedua.
Saya akan bahagikan kepada 2 bahagian :

  • Menggunakan meja cetak
  • Menggunakan meja panjang

Continue reading Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 3)

Panduan Percetakan Plastisol: Pengenalan (Bahagian 1)

design logo TEXT low res

Percetakan plastisol adalah salah satu teknik percetakan yang agak popular di kalangan pencetak t-shirt. Teknik plastisol ini tiada banyak bezanya dari segi asas percetakan, cuma penggunaan beberapa peralatan tambahan seperti pemanas “flash cure” dryer atau heater dan sedikit penambahbaikan meja cetakan diperlukan bagi melancar dan memudahkan teknik ini. Penggunaan mesh bagi “output frequency” yang betul, dan juga teknik pengasingan warna yang sesuai. Penggunaan flash cure juga boleh diganti dengan “heat blower” sekiranya anda agak kekurangan modal bagi mendapatkan flash cure dryer. Continue reading Panduan Percetakan Plastisol: Pengenalan (Bahagian 1)

Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 2)

Kali ini saya akan tunjukkan bagaimana menyediakan block cetakan sebelum anda boleh memulakan cetakan. Sebelum itu, saya ingin memaklumkan, yang tutorial ini tidak merangkumi penghasilan rekaan t-shirt dan juga teknik pengasingan warna. Anda boleh ikuti tutorial video pengasingan warna melalui ruangan video tutorial di blog ini. Saya akan cuba menghasilkan lebih banyak tutorial dalam bentuk tulisan dan juga video tentang menghasilkan rekaan dan juga pengasingan warna secara asas dan mudah difahami bagi yang baru ingin menceburi bidang ini…sekiranya umur saya masih panjang. Continue reading Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 2)

Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 1)

Kali ini saya akan memberikan sedikit panduan kepada anda yang ingin memulakan bidang percetakan t-shirt. Ingin saya maklumkan bahawa ini adalah sekadar panduan kepada anda bagi mendapatkan gambaran atau rujukan tentang teknik-teknik dan kaedah yang biasa digunakan oleh kebanyakan pencetak t-shirt. Anda masih perlukan panduan seperti latihan dan praktikal seperti menyertai kursus atau sesi pembelajaran yang sebenar, atau belajar dari sesiapa yang sudi memberikan tunjuk ajar kepada anda agar anda mampu memulakan bidang ini dengan lebih berkesan. Saya juga akan menunjukkan penggunaan bahan dan peralatan seminimum mungkin dan cukup bagi anda memulakan pencetakan t-shirt. Semakin lama anda menceburi bidang ini, anda akan memperolehi penemuan bahan dan tips yang lebih berkesan dan lebih praktikal secara tidak langsung. Continue reading Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 1)

VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu): Pengasingan “Simulated” Cetakan Flourescent

Kali ini saya akan menunjukkan teknik pengasingan warna bagi menghasilkan cetakan “flourescent” menggunakan teknik SPC (Simulated Process Colour”. Mungkin sesetengah pencetak mempunyai cara yang tersendiri bagi menghasilkan cetakan sebegini, jadi saya akan tunjukkan teknik yang saya gunakan bagi cetakan ini. Continue reading VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu): Pengasingan “Simulated” Cetakan Flourescent

Apa itu “INDEX COLOUR SEPARATION”?

Index Colour Separation, atau juga dikenali sebagai “stochastic” atau juga “FM screening”, adalah salah satu teknik pengasingan warna bagi cetakan t-shirt, disamping teknik seperti “Simulated, SPOT dan juga proses CMYK”. Pengasingan menggunakan cara Index ini agak mudah, berbanding proses simulated. Walaubagaimanapun, pemilihan warna bagi mendapatkan warna yang diperlukan untuk diasingkan agak mengambil masa dalam memilih warna yang sesuai. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang jarang sekali menggunakan perisian “photo editing” (Adobe Photoshop sebagai contoh). Continue reading Apa itu “INDEX COLOUR SEPARATION”?

VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu) : Pengasingan “SPOT COLOUR”

Kali ini, saya akan tunjukkan cara-cara pengasingan “SPOT COLOUR”. Video ini sesuai bagi mereka yang baru dalam bidang percetakan t-shirt, dan juga bagi mereka yang berminat mengetahui bagaimana pengasingan spot colour dilakukan secara asas

Saya menggunakan “Layer” bagi setiap warna yang akan diasingkan. Ini akan memudahkan anda mengenal pasti warna mana yang anda sedang asingkan.

Segala kekeliruan atau perkara-perkara yang mungkin kurang anda fahami dari segi penyampaian saya, anda boleh membuat pertanyaan di ruang komen, atau di  facebook/Rokeramagraphic.

Semoga tutorial ini bermanafaat untuk anda

Terima Kasih

CARA-CARA MEMBUAT MEJA CETAK T-SHIRT : Lakaran serta Ukuran Ringkas, Mudah & Murah

Kepada anda yang baru menceburkan diri di dalam bidang percetakan t-shirt ini, atau mungkin anda ingin membina meja cetakan sendiri bagi mengurangkan kos, atau pembekal yang berjauhan dari tempat anda, saya sertakan panduan lakaran dan ukuran yang sesuai bagi menghasilkan meja cetak yang mudah dan ringkas. Continue reading CARA-CARA MEMBUAT MEJA CETAK T-SHIRT : Lakaran serta Ukuran Ringkas, Mudah & Murah

Video Tutorial (Bahasa Melayu) : Penyediaan Halftone Output Sedia untuk Dicetak Sendiri Tanpa RIP

Kali ini, saya akan kongsikan cara penyediaan Halftone output bagi teknik Simulated Process Colour. Ia juga terpakai bagi penyedian CMYK separation, bagi yang ingin mencetak output sendiri.

Walaubagaimanapun, penghasilan sendiri melaui kaedah penukaran “Mode” kepada BITMAP ini, tidaklah sebaik teknik “SAVE” pada format DCS (Destop Colour Separation).eps

Saya lebih selesa dengan menghantarnya ke kedai yang melakukan pengimejan. Atau anda mungkin boleh melabur pada pencetak yang boleh mencetak format EPS (Encapsulated Postscript) menggunakan film.

Anda juga disarankan menetapkan Output resolution pada kadar 300 selebih-lebihnya, dan berhati-hati semasa proses “burning” atau expose (Membuat block). Jangkamasa expose mungkin perlu ditambah. Walaubagaimanapun, ia bergantung kepada exposure box anda, jenis lampu yang digunakan, dan juga jenis pembekal emulsion anda. Rokerama setakat ini, menggunakan exposure box menggunakan lampu UV jenama Sankyo Denki, dan menggunakan emulsion “FOTOMASK”..boleh didapati di “Perniagaan Hai Kuang”. Risiko penggunaan emulsion ini ialah, ia sukar dinyahkan jika anda ingin menggunakan kembali Mesh anda

Saya harap, tutorial ini, bermanafaat kepada anda. Jika ada sebarang pertanyaan, boleh diaju kepada saya melaui komen atau email atau facebook/rokeramagraphics atau nombor yang disediakan. Terima kasih dan Assalamualaikum

APA ITU DISCHARGE PRINTING?

Discharge printing adalah salah satu teknik di mana hasil cetakan tidak mempunyai rasa di tangan (softhand feel) Continue reading APA ITU DISCHARGE PRINTING?

VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu) : Pengasingan CMYK + Underbase (T-Shirt berwarna Gelap)

Kali ini saya akan menunjukkan serba sedikit teknik pengasingan warna CMYK. Teknik pengasingan ini adalah yang termudah sekali berbanding pengasingan Spot colour, simulated atau index. Jika rekabentuk sudah tersedia, apa yang anda perlukan hanyalah tetapkan ukuran, dan hantar untuk proses output. Atau jika anda mahu menghasilkan output sendiri menggunakan inkjet printer anda,pengasingannya tidaklah seleceh atau sesukar teknik2 yang lain. Walaubagaimanapun, bagi yang ingin menghasilkan cetakan CMYK pada baju berwarna gelap, anda perlu lalui sedikit proses bagi menghasilkan output/filem bagi underbase

Sebelum itu, saya akan ceritakan serba sedikit mengenai “pros dan cons” menggunakan teknik CMYK ini. Teknik ini sudah lama tidak saya gunakan, memandangkan saya lebih kerap menggunakan teknik Simulated dan Index untuk cetakan Plastisol dan waterbase discharge, dan saya berpendapat, teknik CMYK ini hanya sesuai digunakan bagi cetakan t-shirt berwarna putih dan juga percetakan offset.Walaubagaimanapun, memandangkan teknik ini, sebahagian daripada teknik yang terdapat dalam percetakan skrin, saya akan cuba menyampaikannya sebaik-baik mungkin.

Saya tidak mengatakan teknik ini tidak sesuai bagi cetakan di atas t-shirt, terutamanya t-shirt berwarna gelap, cuma hasilnya tidak berapa mengujakan dan berbanding penggunaan teknik Simulated atau Index. Ini kerana, penggunaan underbase putih memerlukan opacity yang tinggi untuk menaikkan warna CMY..Dan saya amat tidak mengamalkan penggunaan CMYK bagi cetakan Plastisol. tapi ianya terpulang kepada anda. Pada pendapat saya, cetakan yang nampak cantik di atas kertas, tidak semestinya cantik di atas pakaian. Disamping itu, mungkin disebabkan saya amat tidak berminat dengan cetakan berkualiti photo di atas baju. Saya berpendapat, teknik heatpress atau DTG lebih praktikal bagi mereka yang inginkan cetakan berkualiti photo

Ikuti tutorial penghasilan output/film bagi teknik CMYK + Underbase bagi cetakan t-shirt berwarna gelap ini, semoga ia bermanafaat bagi mereka yang ingin mempelajarinya

 

VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu) : Simulated Process Colour

Melalui tutorial ni, saya akan tunjukkan serba sedikit teknik asas pengasingan warna teknik “Simulated Process Colour”

Proses ini boleh digunakan untuk percetakan Plastisol, Discharge, Waterbase dan juga Rubberize printing

Maaf di atas penyampaian yang agak berterabur dan kurang jelas, memandangkan ini adalah video pertama saya, dan jika ada penerangan yang tidak berapa jelas atau “ntah apa-apa ntah” yg saya tuturkan, anda boleh hubungi saya atau isikan ruangan komen yang disediakan

Material t-shirt yang sesuai bagi Discharge printing

Bagi yang baru ingin mencuba mencetak menggunakan teknik discharge printing, penggunaan jenis kain yang sesuai amat penting. Bertanya dulu pada pembekal anda adakah material tersebut 100% cotton. Sesetengah t-shirt menunjukkan label yang bertulis 100% cotton, tapi realitinya ia bukan seratus peratus cotton. Walaubagaimanapun, bukan semua pembekal arif mengenai material yang dibekalkan. Continue reading Material t-shirt yang sesuai bagi Discharge printing

Plastisol tanpa underbase

Terdapat cara bagaimana menghasilkan cetakan plastisol yg menarik tanpa menggunakan underbase.Walaubagaimanapun ia bergantung pada rekabentuk t-shirt yang akan dicetak. Pada pendapat saya, rekabentuk Grayscale atau menggunakan teknik 2 – 3 tone contohnya Sepphia, terbaik dihasilkan tanpa menggunakan underbase. Akan tetapi, anda mestilah bijak dalam membuat pengasingan, terutamanya menggunakan teknik “simulated process colour” atau “index” Saya sertakan salah satu contoh rekabentuk t-shirt yang saya hasilkan tanpa menggunakan underbase .

IMG_20150723_170823

Pada awalnya, rekabentuk ini saya sertakan dengan Underbase, iaitu merangkumi 3 warna..walaubagaimanapun, saya hasilkan warna bagi output untuk warna gold tersebut agar boleh dicetak tanpa menggunakan underbase..dan hasilnya lebih menaikkan mode yang agak “gothic” atau lebih classic..jadi pada sesetengah keadaan, saya abaikan penggunaan warna underbase Continue reading Plastisol tanpa underbase

SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu

Asalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa yang perlu anda tahu sebelum anda memulakan kerja-kerja pengasingan “Simulated Process Colour”?

Okeh…kebanyakan printer sudah menggunakan software2 seperti T-seps,Quickseps dan macam2 seps lagilah… Continue reading SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu

“SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER)

Mungkin “screen stretcher” ni tak “se hensem” yang ada di pasaran, walaubagaimanapun ia amat berkesan jugaklah. Saya guna ni semasa screen stretcher saya patah hari tu dan memandangkan saya nak gunakannya segera, saya pun gunakan cara ni..dan saya namakannya “SANDWICH STRETCHER” Continue reading “SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER)