Tag Archives: meja cetak

Permasalahan dan penyelesaian semasa mencetak

Anda mungkin menghadapi beberapa masalah semasa mencetak. Lebih- lebih lagi bagi anda yang baru menceburi bidang percetakan t-shirt ini.

Saya akan huraikan beberapa masalah yang mungkin anda hadapi, berserta penyelesaian yang mungkin boleh anda gunakan sebagai panduan.

Artikel ini mungkin tidak meliputi kesemua masalah yang mungkin anda akan hadapi, dan anda mungkin menghadapi masalah yang mungkin jarang dihadapi. Anda boleh kongsikan masalah di ruangan “comment”. Ia mungkin boleh membantu pembaca mengenal pasti lain-lain permasalahan yang mungkin tidak dinyatakan di sini. Continue reading Permasalahan dan penyelesaian semasa mencetak

Advertisements

“OFF CONTACT” : Dari INSPIRASISEKUJI

Perkongsian artikel kali ini dari INSPIRASISEKUJI. Terima kasih atas kesudian berkongsikan artikel yang dipetik dari page beliau.

Diharap ia bermanafaat untuk anda.

 

Surface printing tak smooth, tak rata, tak terang dan tak solid? X glossy mcm dahi Jibby, x tebal mcm rambut Kak Ros. Kekadang blok cepat sgt tersumbat? Benda ni mmg terjadi pd awal pembabitan seorg screinter (screen printer/tukang cetak). Banyak faktor penyebab masalah ini berlaku.
Antaranya ialah:-
OFF CONTACT. Continue reading “OFF CONTACT” : Dari INSPIRASISEKUJI

“Selaput putih @ dara” oleh Cikgu Kimi dari DRACO APPAREL

Kali ini saya akan kongsikan post dari Cikgu Kimi (DRACO APPAREL)

Terima kasih kerana sudi dikongsikan bersama di blog ROKERAMA ini.

11063757_1507143106191589_8156850756647061443_n
DRACO APPAREL

Hahhaha dasyat tajuk tu..aku xdak gambar camna rupa dia..
tapi bila dah kena korang akan tau..
bila cuci blok… cun..emulsion dah tanggal…
semua cantik… biasanya kita biarkan dia kering bawah kipas..
ada yg guna hair dryer…
pegang blok.. selari dengan meja..dengan bertentang dengan lampu..
kita akan nampak selaput tu…dia berkilat kilat…
kalau tgk straight memang xdak apa2…
biasanya selaput tu akan kacau bila kita start print nanti..
tapi biasanya bila masuk ke helaian ke 5 or 10 nanti..selaput tu akan tanggal jugak.. tapi..rugi laaa..byk baju kena reject nanti.. Continue reading “Selaput putih @ dara” oleh Cikgu Kimi dari DRACO APPAREL

“Marking Siam” Oleh Tuan “Ihsahn” dari INSPIRASISEKUJI

Kali ini, saya akan kongsikan post dari facebook tuan “Ihsahn”(INSPIRASISEKUJI), “screenter dan head bangers” dari Segamat Johor. Continue reading “Marking Siam” Oleh Tuan “Ihsahn” dari INSPIRASISEKUJI

Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 4)

Untuk bahagian ke 4 kali ini, saya akan kongsikan cara-cara penetapan block bagi cetakan melebihi 1 warna. Saya akan tunjukkan salah satu teknik yang biasa digunakan oleh pencetak t-shirt yang menggunakan meja panjang seperti yang saya tunjukkan pada bahagian 1 hingga 3 sebelum ini. Walaubagaimanapun, sesetengah pencetak menggunakan teknik yang berbeza dan ia terpulang pada kebiasaan seseorang pencetak itu sendiri.

Anda mungkin perlu mengikuti tutorial-tutorial sebelum ini agar lebih memudahkan anda memahami apa yang saya cuba sampaikan, disamping saya cuba agar setiap info yang saya berikan, saling berkaitan. Continue reading Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 4)

Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 3)

Kali ini saya akan menunjukkan bagaimana anda boleh mencetak t-shirt dengan cara yang sesuai dan mudah melalui block yang telah anda siapkan pada bahagian ke 2 sebelum ini. Pada bahagian pertama, saya ada menyenaraikan beberapa peralatan yang boleh anda sediakan untuk mencetak t-shirt seperti meja cetak atau meja panjang disertakan dengan papan bagi menyarung t-shirt. Begitu juga dengan bahan cetakan yang perlu anda sediakan pada bahagian kedua.
Saya akan bahagikan kepada 2 bahagian :

  • Menggunakan meja cetak
  • Menggunakan meja panjang

Continue reading Panduan Asas Belajar Mencetak T-shirt Kaedah “Silk Screen” (Bahagian 3)

Panduan Percetakan Plastisol: Pengenalan (Bahagian 1)

design logo TEXT low res

Percetakan plastisol adalah salah satu teknik percetakan yang agak popular di kalangan pencetak t-shirt. Teknik plastisol ini tiada banyak bezanya dari segi asas percetakan, cuma penggunaan beberapa peralatan tambahan seperti pemanas “flash cure” dryer atau heater dan sedikit penambahbaikan meja cetakan diperlukan bagi melancar dan memudahkan teknik ini. Penggunaan mesh bagi “output frequency” yang betul, dan juga teknik pengasingan warna yang sesuai. Penggunaan flash cure juga boleh diganti dengan “heat blower” sekiranya anda agak kekurangan modal bagi mendapatkan flash cure dryer. Continue reading Panduan Percetakan Plastisol: Pengenalan (Bahagian 1)