Tag Archives: discharge

WINGS “Konsert Menakluk Kosmos, Penang 2014” : Cetakan Discharge

Terima kasih kepada GROUSIEY PRINTHOUSE

grusiey logo

 

Design:WINGS (Menakluk Kosmos, Penang 2014) OFFICIAL

Percetakan : Discharge Continue reading WINGS “Konsert Menakluk Kosmos, Penang 2014” : Cetakan Discharge

Video Tutorial Bahasa Melayu: “Simulated Process Color” : 5 Warna – Bahagian 2

Sambungan dari tutorial “simulated process color bahagian 1”. Saya maklumkan sekali lagi bagi anda yang masih asing dengan proses pengasingan ini, rujuk pada tutorial saya sebelum ini mengenai asas teknik pengasingan “SPC” ini.

Sila rujuk penggunaan asas “shortcut key” yang biasa saya gunakan dalam setiap tutorial.

Selamat mencuba

ROKERAMA

 

Panduan Percetakan Plastisol : Penggunaan Underbase dan “Highlight White” (Bahagian 3)

Seperti yang pernah saya tulis dalam artikel mengenai penggunaan underbase sebelum ini. Anda mempunyai pilihan samaada ingin menggunakan underbase atau tidak, tetapi ia akan memberikan kesan atas hasil cetakan anda sekiranya anda mengabaikan penggunaan underbase. Anda perlu bijak menilai sesuatu rekaan tersebut samaada memerlukan penggunaan underbase atau tidak. Begitu juga penggunaan warna”High light” yang kebiasaannya menggunakan warna putih bagi menyerlahkan lagi sesuatu cetakan. Continue reading Panduan Percetakan Plastisol : Penggunaan Underbase dan “Highlight White” (Bahagian 3)

“Preview” Halftone dan sedia untuk dicetak

Kali ini saya akan tunjukkan bagaimana anda boleh “preview” halftone yang akan anda cetak. Saya lebih selesa menghantar hasil pengasingan warna saya kepada pencetak film output, memandangkan ia lebih mudah bagi mendapatkan hasil semasa proses penyediaan block dari segi ketajaman dan kehalusan cetakan film output tersebut. Anda mungkin boleh cuba salah satu dari pencetak output di laman facebook seperti “Film Output Kuala Lumpur” sebagai contoh. Walaubagaimanapun, sekiranya anda ingin mencetak terus melalui printer anda, anda boleh mencuba teknik yang saya tunjukkan di sini. Continue reading “Preview” Halftone dan sedia untuk dicetak

VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu) : Pengasingan “SPOT COLOUR”

Kali ini, saya akan tunjukkan cara-cara pengasingan “SPOT COLOUR”. Video ini sesuai bagi mereka yang baru dalam bidang percetakan t-shirt, dan juga bagi mereka yang berminat mengetahui bagaimana pengasingan spot colour dilakukan secara asas

Saya menggunakan “Layer” bagi setiap warna yang akan diasingkan. Ini akan memudahkan anda mengenal pasti warna mana yang anda sedang asingkan.

Segala kekeliruan atau perkara-perkara yang mungkin kurang anda fahami dari segi penyampaian saya, anda boleh membuat pertanyaan di ruang komen, atau di  facebook/Rokeramagraphic.

Semoga tutorial ini bermanafaat untuk anda

Terima Kasih

CARA-CARA MEMBUAT MEJA CETAK T-SHIRT : Lakaran serta Ukuran Ringkas, Mudah & Murah

Kepada anda yang baru menceburkan diri di dalam bidang percetakan t-shirt ini, atau mungkin anda ingin membina meja cetakan sendiri bagi mengurangkan kos, atau pembekal yang berjauhan dari tempat anda, saya sertakan panduan lakaran dan ukuran yang sesuai bagi menghasilkan meja cetak yang mudah dan ringkas. Continue reading CARA-CARA MEMBUAT MEJA CETAK T-SHIRT : Lakaran serta Ukuran Ringkas, Mudah & Murah

Video Tutorial (Bahasa Melayu) : Penyediaan Halftone Output Sedia untuk Dicetak Sendiri Tanpa RIP

Kali ini, saya akan kongsikan cara penyediaan Halftone output bagi teknik Simulated Process Colour. Ia juga terpakai bagi penyedian CMYK separation, bagi yang ingin mencetak output sendiri.

Walaubagaimanapun, penghasilan sendiri melaui kaedah penukaran “Mode” kepada BITMAP ini, tidaklah sebaik teknik “SAVE” pada format DCS (Destop Colour Separation).eps

Saya lebih selesa dengan menghantarnya ke kedai yang melakukan pengimejan. Atau anda mungkin boleh melabur pada pencetak yang boleh mencetak format EPS (Encapsulated Postscript) menggunakan film.

Anda juga disarankan menetapkan Output resolution pada kadar 300 selebih-lebihnya, dan berhati-hati semasa proses “burning” atau expose (Membuat block). Jangkamasa expose mungkin perlu ditambah. Walaubagaimanapun, ia bergantung kepada exposure box anda, jenis lampu yang digunakan, dan juga jenis pembekal emulsion anda. Rokerama setakat ini, menggunakan exposure box menggunakan lampu UV jenama Sankyo Denki, dan menggunakan emulsion “FOTOMASK”..boleh didapati di “Perniagaan Hai Kuang”. Risiko penggunaan emulsion ini ialah, ia sukar dinyahkan jika anda ingin menggunakan kembali Mesh anda

Saya harap, tutorial ini, bermanafaat kepada anda. Jika ada sebarang pertanyaan, boleh diaju kepada saya melaui komen atau email atau facebook/rokeramagraphics atau nombor yang disediakan. Terima kasih dan Assalamualaikum

VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu) : Pengasingan CMYK + Underbase (T-Shirt berwarna Gelap)

Kali ini saya akan menunjukkan serba sedikit teknik pengasingan warna CMYK. Teknik pengasingan ini adalah yang termudah sekali berbanding pengasingan Spot colour, simulated atau index. Jika rekabentuk sudah tersedia, apa yang anda perlukan hanyalah tetapkan ukuran, dan hantar untuk proses output. Atau jika anda mahu menghasilkan output sendiri menggunakan inkjet printer anda,pengasingannya tidaklah seleceh atau sesukar teknik2 yang lain. Walaubagaimanapun, bagi yang ingin menghasilkan cetakan CMYK pada baju berwarna gelap, anda perlu lalui sedikit proses bagi menghasilkan output/filem bagi underbase

Sebelum itu, saya akan ceritakan serba sedikit mengenai “pros dan cons” menggunakan teknik CMYK ini. Teknik ini sudah lama tidak saya gunakan, memandangkan saya lebih kerap menggunakan teknik Simulated dan Index untuk cetakan Plastisol dan waterbase discharge, dan saya berpendapat, teknik CMYK ini hanya sesuai digunakan bagi cetakan t-shirt berwarna putih dan juga percetakan offset.Walaubagaimanapun, memandangkan teknik ini, sebahagian daripada teknik yang terdapat dalam percetakan skrin, saya akan cuba menyampaikannya sebaik-baik mungkin.

Saya tidak mengatakan teknik ini tidak sesuai bagi cetakan di atas t-shirt, terutamanya t-shirt berwarna gelap, cuma hasilnya tidak berapa mengujakan dan berbanding penggunaan teknik Simulated atau Index. Ini kerana, penggunaan underbase putih memerlukan opacity yang tinggi untuk menaikkan warna CMY..Dan saya amat tidak mengamalkan penggunaan CMYK bagi cetakan Plastisol. tapi ianya terpulang kepada anda. Pada pendapat saya, cetakan yang nampak cantik di atas kertas, tidak semestinya cantik di atas pakaian. Disamping itu, mungkin disebabkan saya amat tidak berminat dengan cetakan berkualiti photo di atas baju. Saya berpendapat, teknik heatpress atau DTG lebih praktikal bagi mereka yang inginkan cetakan berkualiti photo

Ikuti tutorial penghasilan output/film bagi teknik CMYK + Underbase bagi cetakan t-shirt berwarna gelap ini, semoga ia bermanafaat bagi mereka yang ingin mempelajarinya

 

VIDEO TUTORIAL (Bahasa Melayu) : Simulated Process Colour

Melalui tutorial ni, saya akan tunjukkan serba sedikit teknik asas pengasingan warna teknik “Simulated Process Colour”

Proses ini boleh digunakan untuk percetakan Plastisol, Discharge, Waterbase dan juga Rubberize printing

Maaf di atas penyampaian yang agak berterabur dan kurang jelas, memandangkan ini adalah video pertama saya, dan jika ada penerangan yang tidak berapa jelas atau “ntah apa-apa ntah” yg saya tuturkan, anda boleh hubungi saya atau isikan ruangan komen yang disediakan

Material t-shirt yang sesuai bagi Discharge printing

Bagi yang baru ingin mencuba mencetak menggunakan teknik discharge printing, penggunaan jenis kain yang sesuai amat penting. Bertanya dulu pada pembekal anda adakah material tersebut 100% cotton. Sesetengah t-shirt menunjukkan label yang bertulis 100% cotton, tapi realitinya ia bukan seratus peratus cotton. Walaubagaimanapun, bukan semua pembekal arif mengenai material yang dibekalkan. Continue reading Material t-shirt yang sesuai bagi Discharge printing

Plastisol tanpa underbase

Terdapat cara bagaimana menghasilkan cetakan plastisol yg menarik tanpa menggunakan underbase.Walaubagaimanapun ia bergantung pada rekabentuk t-shirt yang akan dicetak. Pada pendapat saya, rekabentuk Grayscale atau menggunakan teknik 2 – 3 tone contohnya Sepphia, terbaik dihasilkan tanpa menggunakan underbase. Akan tetapi, anda mestilah bijak dalam membuat pengasingan, terutamanya menggunakan teknik “simulated process colour” atau “index” Saya sertakan salah satu contoh rekabentuk t-shirt yang saya hasilkan tanpa menggunakan underbase .

IMG_20150723_170823

Pada awalnya, rekabentuk ini saya sertakan dengan Underbase, iaitu merangkumi 3 warna..walaubagaimanapun, saya hasilkan warna bagi output untuk warna gold tersebut agar boleh dicetak tanpa menggunakan underbase..dan hasilnya lebih menaikkan mode yang agak “gothic” atau lebih classic..jadi pada sesetengah keadaan, saya abaikan penggunaan warna underbase Continue reading Plastisol tanpa underbase

SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu

Asalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa yang perlu anda tahu sebelum anda memulakan kerja-kerja pengasingan “Simulated Process Colour”?

Okeh…kebanyakan printer sudah menggunakan software2 seperti T-seps,Quickseps dan macam2 seps lagilah… Continue reading SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu

HASIL KERJA

Assalamualaikum dan salam sejahtera…Lame tak update blog ni..kali ni saye sekadar upload beberape design yang dicetak kebelakangan ni..

ade setengah saye tak dapat upload lagi,sebab dalam proses “redo” balik design2 yang lame dan jugak,saye akan upload berperingkat peringkat,sebab nak sekalikan dengan keterangan atau info untuk setiap satu design tu, agak melibatkan mase jugak tu..jadi saye uploadkan yang mane sempat dulu

IMG-20150624-WA0001

Design: Fraser’s Hill

Teknik Pecahan warna: Simulated

Percetakan : Plastisol

Warna : 3

Mesh Count : 90T

Output Frequency : 85 lpi

Output Angle : 45 dan 25%

Rekabentuk : Inhouse (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Inhouse (ROKERAMA)

Pelanggan:INHOUSE(Marina’s Gift Shop Fraser’s Hill Pahang)

Tahun : 2015

IMG-20150704-WA0004

Design: Fraser’s Hill

Teknik Pecahan Warna: Simulated

Percetakan : Plastisol

Warna : 5

Mesh Count : 90T

Output Frequency : 85 lpi

Output Angle : 45%

Rekabentuk : Inhouse (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Inhouse (ROKERAMA)

Pelanggan: Inhouse (Marina’s Gift Shop Fraser’s Hill Pahang)

Tahun : 2015

?????????????

Design:WINGS (Menakluk Kosmos Melaka 2015) OFFICIAL

Percetakan : Watebase Ecosol + Brush Bleaching E00WX

Warna : 1

Mesh Count : 1350

Output Frequency : 35

Output Angle : 45

Rekabentuk : (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Grousiey Printhouse

Pelanggan : Grousiey Printhouse

Tahun : 2015

Penang 02

Design: WINGS (Menakluk Kosmos Penang 2014) OFFICIAL

Teknik Pecahan Warna: Simulated

Percetakan : Waterbase Discharge

Warna : 4

Mesh Count : 1200

Output Frequency : 45

Output Angle : 45

Rekabentuk : (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Rokerama

Pelanggan : Grousiey Printhouse

Tahun : 2014

“SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER)

Mungkin “screen stretcher” ni tak “se hensem” yang ada di pasaran, walaubagaimanapun ia amat berkesan jugaklah. Saya guna ni semasa screen stretcher saya patah hari tu dan memandangkan saya nak gunakannya segera, saya pun gunakan cara ni..dan saya namakannya “SANDWICH STRETCHER” Continue reading “SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER)

MEJA CETAK YANG SESUAI

Macam-macam pendapat saya lihat dalam website-website tempatan(kite fokus pada tempatan je okeh), ada yang berpendapat meja panjang sesuai untuk sesetengah percetakan dan meja “Spider/Press/Carousel” sesuai untuk sesetengah percetakan.okeh..bagi saya, meja apa pun tak kisah dan boleh digunakan untuk semua percetakan t-shirt..cuma mana yang lebih praktikal lah..saya pernah menggunakan meja panjang untuk mencetak menggunakan teknik plastisol,rubber dan discharge..untuk plastisol, takde masalah,rubber memang itulah yang biasa digunakan..”Discharge leceh sikit, tapi boleh jugak..Yang penting, anda harus tahu ape keperluan anda dan ape yang perlu digunakan untuk setiap teknik..kalau anda ade kedua2 jenis meja, lebih mudah..gune je mane2 yang anda rasa perlu Continue reading MEJA CETAK YANG SESUAI

TEKNIK TERBAIK UNTUK CETAKAN? Plastisol,rubber atau Discharge?

Sesetengah berpendapat, percetakan menggunakan teknik “CMYK” adalah antara teknik yang terbaik atau “high end”. Ada yang berpendapat, kalau anda mencetak menggunakan  “Plastisol” sudah boleh dianggap “advance”..ada yang kembang-kembang hidung bila mencetak menggunakan teknik CMYK…ada setengah orang yang agak memandang rendah tentang printer yang menggunakan “Rubber dye”…tapi saya berpendapat, apa teknik sekalipun, kalau hasilnya kemas, cantik dan memuaskan hati orang yg membelinya..itu sudah cukup..tak kira apa cara yang anda gunakan. Itu bagi orang yang bukan dalam bidang ni..macamana dikalangan pencetak2 ni pula?..okeh.. Continue reading TEKNIK TERBAIK UNTUK CETAKAN? Plastisol,rubber atau Discharge?

BAGAIMANA MENDAPATKAN CETAKAN YANG KEMAS DAN “SHARP”

Salam semua…untuk mendapatkan cetakan halus yang kemas semasa mencetak di atas t-shirt, tidak semestinya bergantung kepada “block” yang kita gunakan..Cara kita mencetak juga penting disamping screen yang tegang. Continue reading BAGAIMANA MENDAPATKAN CETAKAN YANG KEMAS DAN “SHARP”