Tag Archives: cetak t-shirt

Penggunaan “Layer Mask” dan “Poster Edges”- Photoshop

Penggunaan “layer mask” dan “poster edges” dalam Photoshop adalah salah satu “tools” yang agak kerap digunakan dalam menghasilkan rekaan dan “image editing”.

Ianya agak penting dalam memudahkan sesuatu rekaan dihasilkan

Continue reading Penggunaan “Layer Mask” dan “Poster Edges”- Photoshop

Pengasingan “Simulated Process Color” : Oleh YB Annur Zafran

Kali ini saya akan konsikan tutorial dari Yang berhormat Annur Zafran, ADUN Malika, mukim Metallica???

Teknik yang digunakan agak berbeza, tetapi pada dasarnya, sama sahaja. Yang penting, hasilnya seperti yang diingini.

Anda boleh ajukan sebarang pertanyaan samada pada waktu sahur hingga ke sahur yang seterusnya. Pertanyaan anda amat-amat dialukan.

Anda boleh layari facebook Annur Zafran

13256039_1173752932675042_1971079908158075468_n

Continue reading Pengasingan “Simulated Process Color” : Oleh YB Annur Zafran

CARA MUDAH UNTUK IKAT CELUP (Tutorial Video Bahasa Melayu) : oleh X-PLOSIVE TIE DYE

Perkongsian kali ini, oleh saudara Adlan Syazwan dari X-PLOSIVE TIE DYE. Terima kasihdiucapkan kerana sudi berkongsi sekali lagi di blog rokerama ini.

Kepada yang berminat pada pembuatan Tie Dye ini, bolehlah menghubungi beliau melalui link yang disediakan, atau rujuk di DIREKTORI PERCETAKAN T-SHIRT rokerama.

Facebook : Xplosive Tie Die

Instagram : Xplosive Tie Die

Telefon : Call/message/whatsapps/telegram = 0175013712

Video Tutorial Bahasa Melayu : “SPOT COLOR” Pengasingan 3 warna untuk “Beginner”

Kali ini saya tunjukkan pengasingan cetakan mudah, sesuai untuk pencetak “beginner”, menggunakan perisia “AI”

Anda juga boleh dapatkan file asal rekaan “Stormtrooper” ini untuk anda cuba asingkan sendiri, atau file yang siap diasingkan untuk anda hasilkan “block”. Continue reading Video Tutorial Bahasa Melayu : “SPOT COLOR” Pengasingan 3 warna untuk “Beginner”

Video Tutorial Bahasa Melayu : SIMULATED PROCESS COLOR 2 warna

Kali ini saya akan tunjukkan bagaimana menghasilkan pecahan 2 warna, dan juga anda boleh sedia untuk mencetaknya. Tutorial kali ini agak ringkas dan penerangannya tidaklah begitu terperinci, jadi bagi yang belum biasa dengan proses ini, cuba layari tutorial- tutorial yang lepas mengenai Simulated Process Color ini.

mockup ad 2 blank Continue reading Video Tutorial Bahasa Melayu : SIMULATED PROCESS COLOR 2 warna

Video Tutorial Bahasa Melayu: “Simulated Process Color” : 5 Warna – Bahagian 2

Sambungan dari tutorial “simulated process color bahagian 1”. Saya maklumkan sekali lagi bagi anda yang masih asing dengan proses pengasingan ini, rujuk pada tutorial saya sebelum ini mengenai asas teknik pengasingan “SPC” ini.

Sila rujuk penggunaan asas “shortcut key” yang biasa saya gunakan dalam setiap tutorial.

Selamat mencuba

ROKERAMA

 

TIE DYE : ” Cara Menggunakan X-Plosive Tie Dye Kit” oleh X-PLOSIVE TIE DYE

Perkongsian artikel kali ini dari X-PLOSIVE TIE DYE.

Terima kasih kepada Adlan Syazwan atas kesudian berkongsikan artikel yang dipetik dari page beliau.

Kepada yang berminat pada pembuatan Tie Dye ini, bolehlah menghubungi beliau melalui link yang disediakan, atau rujuk di DIREKTORI PERCETAKAN T-SHIRT rokerama.

Facebook : Xplosive Tie Die

Instagram : Xplosive Tie Die

Telefon : Call/message/whatsapps/telegram = 0175013712

12112397_926230894125043_9181972990469777813_n

1. Pastikan baju anda adalah baju putih yang 100% cotton.
2. Basuh dahulu baju anda dengan sabun pencuci sebelum dibuat tie dye, dan jangan letakkan pelembut (softener) setelah selesai membasuh.
3. Sila pakai sarung tangan dan topeng muka sebelum memulakan proses pewarnaan baju.
4. Masukkan air kedalam botol Dye tersebut, dan goncang sehingga semuanya betul-betul sebati.
5. Cara yang paling mudah, anda boleh menggunakan air paip . Tetapi, cara terbaik adalah menggunakan air yang dimasak pada keadaan suhu suam-suam kuku. Elakkan menggunakan air yang terlalu panas atau air yang terlalu sejuk.
6. Potong dibahagian atas botol Dye menggunakan gunting, mahupun pisau. Elakkan memotong lubang terlalu besar bagi mengelakkan pembaziran Dye ketika proses pewarnaan baju.
7. Seterusnya, anda bolehlah membuat pelbagai teknik ikatan bagi menghasilkan corak yang anda inginkan. Setelah itu, ikatkan teknik itu menggunakan getah bagi mengekalkan kedudukannya ketika proses pewarnaan nanti.
8. Disyorkan meletakkan tshirt diatas jaring bagi membolehkan dakwat yang meleleh tidak terkena pada bahagian yang tidak sepatutnya.
9. Bahagian yang menyerlahkan kreativiti anda dimana anda bolehlah mewarnakan baju anda dengan warna yang anda sukai. Lebihkan menitikkan atau mewarnakan Dye sekiranya anda mahukan hasil yang tidak mempunyai banyak corak putih.
10. Boleh juga menggunakan teknik basah atas basah dimana tshirt dibasahkan menggunakan air dan dikeringkan sedikit supaya berada dalam kedaaan lembab.
11. Seterusnya, masukkan tshirt yang telah siap di Ikat Celup (Tie Dye)sebentar tadi kedalam plastik dan ikatkannya .
12. Letakkan pada suhu bilik dan tunggu pada jangka masa 24 jam sehingga 3 hari.
13. Setelah selesai diperap, bolehlah membuang getah tersebut dan pada basuhan pertama perlulah dibilas dengan air sabun. Dan seterusnya dibasuh pada air yang mengalir. Elakkan membasuh menggunakan air panas. Ketika ini, anda akan melihat banyak warna yang terkeluar, dan jangan risau kerana warna yang keluar bukanlah keluar semuanya. Sebaliknya, warna tertinggal itulah warna tshirt tie dye anda.
Tahniah !!! Kerana anda telah menyiapkan sehelai tshirt tie dye …

Video Proses Cetakan 7 warna “Plastisol” : The Anglers Sebbilicious

Design:THE ANGLERS – Edisi Sebarau

Percetakan : Plastisol

Teknik Pecahan Warna: Simulated

Warna : 7 warna Plastisol

Mesh Count : 90T (2286)

Output Frequency : 65 lpi

Output Angle : 22.5

Rekabentuk : rokerama

Pencetak : ROKERAMA

Kerjasama bersama : Anglers Haven

“Simulated Process Color” : 5 Warna – Bahagian 1

Video kali ini akan menunjukkan proses pengasingan warna “Simulated Process Color”  5 warna secara manual. Tutorial ini agak bersahaja dan kepada anda yang masih asing lagi dengan proses ini, sebaiknya ikuti tutorial – tutorial mengenai teknik asas pengasingan warna “simulated process color” yang lepas di blog rokerama ini. Selamat mencuba

 

MELIPAT T-SHIRT DENGAN MUDAH : Oleh Mohamad Fazli (Kilang T-shirt)

Perkongsian artikel kali ini oleh Mohamad Fazli dari “www.kilangtshirt.com

Artikel kali berbentuk video, menunjukkan cara mudah melipat baju, terutamanya bagi pencetak baju yang memerlukan masa dan tenaga dalam menyiapkan tempahan pelanggan.

Terima kasih kerana sudi dikongsikan di ruangan ini

 

“Disebabkan ramai yang p.m untuk demo alat ni.. Jadi ku kongsikan lah sebuah video.”

– Lipat tshirt, tuala, seluar, kain semudah ABC
– Berminat leh terus whatsapp sy 0199893149

10014535_679420532125093_8323778775682939488_n

 

 

(VIDEO) CETAKAN T-SHIRT WINGS 30 TAHUN (OFFICIAL)

Design:WINGS (30th Anniversary) OFFICIAL

Percetakan : Plastisol

Teknik Pecahan Warna: Simulated Continue reading (VIDEO) CETAKAN T-SHIRT WINGS 30 TAHUN (OFFICIAL)

“OFF CONTACT” : Dari INSPIRASISEKUJI

Perkongsian artikel kali ini dari INSPIRASISEKUJI. Terima kasih atas kesudian berkongsikan artikel yang dipetik dari page beliau.

Diharap ia bermanafaat untuk anda.

 

Surface printing tak smooth, tak rata, tak terang dan tak solid? X glossy mcm dahi Jibby, x tebal mcm rambut Kak Ros. Kekadang blok cepat sgt tersumbat? Benda ni mmg terjadi pd awal pembabitan seorg screinter (screen printer/tukang cetak). Banyak faktor penyebab masalah ini berlaku.
Antaranya ialah:-
OFF CONTACT. Continue reading “OFF CONTACT” : Dari INSPIRASISEKUJI

Panduan Percetakan Plastisol : Penggunaan Underbase dan “Highlight White” (Bahagian 3)

Seperti yang pernah saya tulis dalam artikel mengenai penggunaan underbase sebelum ini. Anda mempunyai pilihan samaada ingin menggunakan underbase atau tidak, tetapi ia akan memberikan kesan atas hasil cetakan anda sekiranya anda mengabaikan penggunaan underbase. Anda perlu bijak menilai sesuatu rekaan tersebut samaada memerlukan penggunaan underbase atau tidak. Begitu juga penggunaan warna”High light” yang kebiasaannya menggunakan warna putih bagi menyerlahkan lagi sesuatu cetakan. Continue reading Panduan Percetakan Plastisol : Penggunaan Underbase dan “Highlight White” (Bahagian 3)

“Selaput putih @ dara” oleh Cikgu Kimi dari DRACO APPAREL

Kali ini saya akan kongsikan post dari Cikgu Kimi (DRACO APPAREL)

Terima kasih kerana sudi dikongsikan bersama di blog ROKERAMA ini.

11063757_1507143106191589_8156850756647061443_n
DRACO APPAREL

Hahhaha dasyat tajuk tu..aku xdak gambar camna rupa dia..
tapi bila dah kena korang akan tau..
bila cuci blok… cun..emulsion dah tanggal…
semua cantik… biasanya kita biarkan dia kering bawah kipas..
ada yg guna hair dryer…
pegang blok.. selari dengan meja..dengan bertentang dengan lampu..
kita akan nampak selaput tu…dia berkilat kilat…
kalau tgk straight memang xdak apa2…
biasanya selaput tu akan kacau bila kita start print nanti..
tapi biasanya bila masuk ke helaian ke 5 or 10 nanti..selaput tu akan tanggal jugak.. tapi..rugi laaa..byk baju kena reject nanti.. Continue reading “Selaput putih @ dara” oleh Cikgu Kimi dari DRACO APPAREL

“Preview” Halftone dan sedia untuk dicetak

Kali ini saya akan tunjukkan bagaimana anda boleh “preview” halftone yang akan anda cetak. Saya lebih selesa menghantar hasil pengasingan warna saya kepada pencetak film output, memandangkan ia lebih mudah bagi mendapatkan hasil semasa proses penyediaan block dari segi ketajaman dan kehalusan cetakan film output tersebut. Anda mungkin boleh cuba salah satu dari pencetak output di laman facebook seperti “Film Output Kuala Lumpur” sebagai contoh. Walaubagaimanapun, sekiranya anda ingin mencetak terus melalui printer anda, anda boleh mencuba teknik yang saya tunjukkan di sini. Continue reading “Preview” Halftone dan sedia untuk dicetak