Category Archives: Tips & Tutorial

Tips & tutorial tentang screen printing

Plastisol tanpa underbase

Terdapat cara bagaimana menghasilkan cetakan plastisol yg menarik tanpa menggunakan underbase.Walaubagaimanapun ia bergantung pada rekabentuk t-shirt yang akan dicetak. Pada pendapat saya, rekabentuk Grayscale atau menggunakan teknik 2 – 3 tone contohnya Sepphia, terbaik dihasilkan tanpa menggunakan underbase. Akan tetapi, anda mestilah bijak dalam membuat pengasingan, terutamanya menggunakan teknik “simulated process colour” atau “index” Saya sertakan salah satu contoh rekabentuk t-shirt yang saya hasilkan tanpa menggunakan underbase .

IMG_20150723_170823

Pada awalnya, rekabentuk ini saya sertakan dengan Underbase, iaitu merangkumi 3 warna..walaubagaimanapun, saya hasilkan warna bagi output untuk warna gold tersebut agar boleh dicetak tanpa menggunakan underbase..dan hasilnya lebih menaikkan mode yang agak “gothic” atau lebih classic..jadi pada sesetengah keadaan, saya abaikan penggunaan warna underbase Continue reading Plastisol tanpa underbase

Faktor- faktor proses “Expose/burn” block skrin tidak menjadi atau kurang sempurna

Bagi anda yang selalu mengalami masalah semasa proses expose atau burn block skrin, terutamanya yang baru menceburkan diri dalam kerja-kerja mencetak t-shirt ini, saya senaraikan beberapa faktor yang memungkinkan ia tidak menjadi, atau kurang sempurna Continue reading Faktor- faktor proses “Expose/burn” block skrin tidak menjadi atau kurang sempurna

SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu

Asalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa yang perlu anda tahu sebelum anda memulakan kerja-kerja pengasingan “Simulated Process Colour”?

Okeh…kebanyakan printer sudah menggunakan software2 seperti T-seps,Quickseps dan macam2 seps lagilah… Continue reading SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu

HASIL KERJA 2

IMG-20150708-WA0015

Design:WINGS (Ta’kan Melayu Hilang Di Dunia @ISTANA BUDAYA 2015) OFFICIAL

Percetakan : Plastisol

Teknik Pecahan Warna: Simulated

Warna : 5 + 2 random Effects (off Screen)

Mesh Count : 90T (2286)

Output Frequency : 85

Output Angle : 25

Rekabentuk : Rokerama

Pencetak : Grousiey Printhouse

Pelanggan : Grousiey Printhouse

Tahun : 2015

IMG-20150710-WA0000

Design: Fraser’s Hill

Teknik Pecahan warna: Simulated

Percetakan : Plastisol

Warna : 4

Mesh Count : 90T

Output Frequency : 85 lpi

Output Angle : 22.5

Rekabentuk : Inhouse (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Inhouse (ROKERAMA)

Pelanggan:INHOUSE(Marina’s Gift Shop Fraser’s Hill Pahang)

Tahun : 2015

IMG-20150701-WA0013

Design: PLATIH (Pusat latihan Kementerian Pertahanan)

Teknik Pecahan warna: Simulated

Percetakan : Plastisol

Warna : 3

Mesh Count : 90T

Output Frequency : 85 lpi

Output Angle : 22.5

Rekabentuk : Rokerama

Pencetak : (mgshop/ROKERAMA)

Pelanggan:PLATIH

Tahun : 2015

HASIL KERJA

Assalamualaikum dan salam sejahtera…Lame tak update blog ni..kali ni saye sekadar upload beberape design yang dicetak kebelakangan ni..

ade setengah saye tak dapat upload lagi,sebab dalam proses “redo” balik design2 yang lame dan jugak,saye akan upload berperingkat peringkat,sebab nak sekalikan dengan keterangan atau info untuk setiap satu design tu, agak melibatkan mase jugak tu..jadi saye uploadkan yang mane sempat dulu

IMG-20150624-WA0001

Design: Fraser’s Hill

Teknik Pecahan warna: Simulated

Percetakan : Plastisol

Warna : 3

Mesh Count : 90T

Output Frequency : 85 lpi

Output Angle : 45 dan 25%

Rekabentuk : Inhouse (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Inhouse (ROKERAMA)

Pelanggan:INHOUSE(Marina’s Gift Shop Fraser’s Hill Pahang)

Tahun : 2015

IMG-20150704-WA0004

Design: Fraser’s Hill

Teknik Pecahan Warna: Simulated

Percetakan : Plastisol

Warna : 5

Mesh Count : 90T

Output Frequency : 85 lpi

Output Angle : 45%

Rekabentuk : Inhouse (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Inhouse (ROKERAMA)

Pelanggan: Inhouse (Marina’s Gift Shop Fraser’s Hill Pahang)

Tahun : 2015

?????????????

Design:WINGS (Menakluk Kosmos Melaka 2015) OFFICIAL

Percetakan : Watebase Ecosol + Brush Bleaching E00WX

Warna : 1

Mesh Count : 1350

Output Frequency : 35

Output Angle : 45

Rekabentuk : (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Grousiey Printhouse

Pelanggan : Grousiey Printhouse

Tahun : 2015

Penang 02

Design: WINGS (Menakluk Kosmos Penang 2014) OFFICIAL

Teknik Pecahan Warna: Simulated

Percetakan : Waterbase Discharge

Warna : 4

Mesh Count : 1200

Output Frequency : 45

Output Angle : 45

Rekabentuk : (mgshop/Rokerama)

Pencetak : Rokerama

Pelanggan : Grousiey Printhouse

Tahun : 2014

“SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER)

Mungkin “screen stretcher” ni tak “se hensem” yang ada di pasaran, walaubagaimanapun ia amat berkesan jugaklah. Saya guna ni semasa screen stretcher saya patah hari tu dan memandangkan saya nak gunakannya segera, saya pun gunakan cara ni..dan saya namakannya “SANDWICH STRETCHER” Continue reading “SCREEN STRETCHER” DIY MURAH DAN MUDAH (SANDWICH STRETCHER)

MEJA CETAK YANG SESUAI

Macam-macam pendapat saya lihat dalam website-website tempatan(kite fokus pada tempatan je okeh), ada yang berpendapat meja panjang sesuai untuk sesetengah percetakan dan meja “Spider/Press/Carousel” sesuai untuk sesetengah percetakan.okeh..bagi saya, meja apa pun tak kisah dan boleh digunakan untuk semua percetakan t-shirt..cuma mana yang lebih praktikal lah..saya pernah menggunakan meja panjang untuk mencetak menggunakan teknik plastisol,rubber dan discharge..untuk plastisol, takde masalah,rubber memang itulah yang biasa digunakan..”Discharge leceh sikit, tapi boleh jugak..Yang penting, anda harus tahu ape keperluan anda dan ape yang perlu digunakan untuk setiap teknik..kalau anda ade kedua2 jenis meja, lebih mudah..gune je mane2 yang anda rasa perlu Continue reading MEJA CETAK YANG SESUAI

TEKNIK TERBAIK UNTUK CETAKAN? Plastisol,rubber atau Discharge?

Sesetengah berpendapat, percetakan menggunakan teknik “CMYK” adalah antara teknik yang terbaik atau “high end”. Ada yang berpendapat, kalau anda mencetak menggunakan  “Plastisol” sudah boleh dianggap “advance”..ada yang kembang-kembang hidung bila mencetak menggunakan teknik CMYK…ada setengah orang yang agak memandang rendah tentang printer yang menggunakan “Rubber dye”…tapi saya berpendapat, apa teknik sekalipun, kalau hasilnya kemas, cantik dan memuaskan hati orang yg membelinya..itu sudah cukup..tak kira apa cara yang anda gunakan. Itu bagi orang yang bukan dalam bidang ni..macamana dikalangan pencetak2 ni pula?..okeh.. Continue reading TEKNIK TERBAIK UNTUK CETAKAN? Plastisol,rubber atau Discharge?

BAGAIMANA MENDAPATKAN CETAKAN YANG KEMAS DAN “SHARP”

Salam semua…untuk mendapatkan cetakan halus yang kemas semasa mencetak di atas t-shirt, tidak semestinya bergantung kepada “block” yang kita gunakan..Cara kita mencetak juga penting disamping screen yang tegang. Continue reading BAGAIMANA MENDAPATKAN CETAKAN YANG KEMAS DAN “SHARP”