SIMULATED PROCESS COLOUR: Apakah “Tools” yang perlu anda tahu


Asalamualaikum dan Salam Sejahtera

Apa yang perlu anda tahu sebelum anda memulakan kerja-kerja pengasingan “Simulated Process Colour”?

Okeh…kebanyakan printer sudah menggunakan software2 seperti T-seps,Quickseps dan macam2 seps lagilah…

Walaumacamanapun, saya masih lagi menggunakan teknik pengasingan secara manual menggunakan Adobe Photoshop. Mungkin disebabkan saya ni agak kedekut, atau tiada peruntukan

Pada pendapat saya, menggunakan software2 yang ada, memang satu kelebihan, tapi bagi saya, sekurang2nya anda perlu tahu sedikit pengetahuan asas bagaimana pengasingan dibuat secara manual untuk hasil yang lebih baik, dan bagi saya, Adobe Photoshop sudah cukup, dan sebagai printer,anda lebih mengetahui apa warna yang kita perlu untuk mencetak. Penghasilan pecahan warna secara manual juga, memberikan anda peluang meneroka tools2 yang tidak dihasilkan melalui software pengasingan warna, seperti penggunaan mode yang diluar kebiasaan selain dari RGB atau CMYK

Bagi yang terus ingin menggunakan software Seps ni, lebih2 lagi mereka yang baru bermula mencetak t-shirt, mungkin agak tak berapa paham la apekende yang ada pada screen computer anda.

Tapi tak mengapa, saya akan cuba menulis tutorial yang mungkin berguna bagi sesetengah printer, samada dalam bentuk penulisan atau dalam bentuk video…mula2 saya akan buat dalam bentuk penulisan dulu lah…

Untuk permulaan, saya akan tunjukkan “tools” yang perlu anda ketahui dan yang akan selalu diperguna-gunakan..

Saya akan tunjukkan “tools2” yg penting dulu buat masa ni

Select Tool

1. SELECT> Colour Range: Tool ni mmg akan selalu digunakan untuk anda memilih warna yang diperlukan

Channel

2. CHANNEL : Penggunaan channel untuk mengasingkan bahagian warna yang akan dikeluarkan untuk Output (filem)

Image

3. IMAGE>Adjustment>level, Brightness/Contrast: 2 tools (Level & Brightness/Contrast) ni memang agak penting jugak untuk anda dapatkan output warna yang sepatutnye dari segi deposit warna apabila kita mencetak

New Channel

4. NEW CHANNEL: Yang ini, untuk anda menambah channel untuk warna yang seterusnya

Channel Option

5. CHANNEL OPTION: Untuk ini, bile anda dah selesai pengasingan warna, perkara yang jangan sekali-kali anda lupakan, tukar semua channel ke SPOT COLOUR

Save Format

6. SAVE AS: Anda perlu tukarkan format ke “PHOTOSHOP DCS 2.0 (*EPS)

DCS format

7. DCS Format: Pada window “DCS format” ni, pastikan PREVIEW: TIFF (8 bit/pixel)

DCS : “Single colour with colour composite (72 pixel/inch)” untuk semua warna disekalikan atau “Multiple File with Graysclae Composite (72 pixel/inch)” untuk file yang berasingan bagi setiap warna atau Split Channel

ENCODING: ASCII85

Okeh…untuk permulaan tutorial ni, saya tulis bahagian tools ni dulu..nanti jika ada kelapangan, akan saya tunjukkan bagaimana untuk mengasingkan warna secara asas dan mudah difahami..saya akan cuba hasilkan dalam bentuk video..(kena cari software dulu..dengan mic.)

Jumpa lagi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s