TEKNIK TERBAIK UNTUK CETAKAN? Plastisol,rubber atau Discharge?


Sesetengah berpendapat, percetakan menggunakan teknik “CMYK” adalah antara teknik yang terbaik atau “high end”. Ada yang berpendapat, kalau anda mencetak menggunakan  “Plastisol” sudah boleh dianggap “advance”..ada yang kembang-kembang hidung bila mencetak menggunakan teknik CMYK…ada setengah orang yang agak memandang rendah tentang printer yang menggunakan “Rubber dye”…tapi saya berpendapat, apa teknik sekalipun, kalau hasilnya kemas, cantik dan memuaskan hati orang yg membelinya..itu sudah cukup..tak kira apa cara yang anda gunakan. Itu bagi orang yang bukan dalam bidang ni..macamana dikalangan pencetak2 ni pula?..okeh..

SIMULATED PROCESS COLOUR
SIMULATED PROCESS COLOUR
Discharge Printing
Discharge Printing
Rubberize printing
Rubberize printing

Bagi saya, penggunaan “rubber dye”,”plastisol” atau, “discharge” adalah sama sahaja..selagi anda tahu mencetak t-shirt, anda boleh buat semua jenis percetakan tersebut..cuma kadang2, peralatan tak mengizinkan anda menggunakansesetengah teknik..contoh seperti “heater” untuk “cure”kan “plastisol ink”, untuk “discharge” bagi mendischargekan dakwat “discharge”..dan kekadang saya perhatikan, sesetengah printer menggunakan kaedah yang saya rasa boleh diperbaiki dengan cara lain atau yg sepatutnya lebih sesuai…saya tak mengatakan cara mereka tak betul..cuma, ada yang lebih menarik hasilnya yang boleh digunakan untuk sesetengah teknik..seperti contoh..CMYK digunakan untuk teknik “plastisol atas baju bewarna hitam..okeh..saya tak mengatakan cara ni salah atau tak bagus..tapi untuk hasil yang lebih baik..baik maksudnya dari segi kehalusan,kemenyerlahan warnanya(tak tau betul ke tak bahasa saya tu), saya berpendapat teknik “simulated” atau “index” adalah yang terbaik..bukan pendapat saya sahaja..pendapat ramai printer jugak..dan bagi saya..kalau saya buat “printing” saya tak akan gunakan CMYK untuk “print” atas baju warna hitam..mungkin untuk baju warna putih..itupun bergantung kepada “design”…kalau saya rasa design tu sesuai untuk guna CMYK..saya akan gunakan…kalau tak saya akan buat cara yang lebih sesuai..tapi saya memang tak akan buat atas baju hitam..walau saya terpaksa guna sampai 10 kaler skalipun untuk design tu, saya akan buat jugaklah kalau itu yg akan memberikan hasil yang terbaik untuk baju yang akan saya “print” tu. Samalah jugak kalau saya rasa design tersebut sesuai untuk plastisol, saya akan gunakan plastisol, jika tak,saya akan gunakan cara yang lebih sesuai, seperti contoh, kalau design tersebut mempunyai latarbelakang penuh yang akan menggunakan hampir keseluruhan ruang baju tu, saya akan gunakan teknik “discharge”. ini supaya takdelah si pemakainya akan berpeluh2 perut dia kalau pakai tengah2 hari buta..Atau jika saya rasa design tu sesuai jika hanya menggunakan “Rubber dye” atau Waterbase, saya akan gunakan cara tersebut..Gunakan sebaik-baiknya warna t-shirt itu sendiri untuk mendapatkan hasil terbaik

Okeh, nanti bila2 saya senang saya akan perincikan lagi apa itu plastisol,discharge,rubber, cmyk,simulated, index etc (untuk mereka yang tak tahu lagi lah)…yg dah tahu takpe..mungkin cerita lain lah untuk mereka2 yang dah tahu..

Advertisements

21 thoughts on “TEKNIK TERBAIK UNTUK CETAKAN? Plastisol,rubber atau Discharge?”

  1. Okeh, sbelum ni saya biase menggunakan rubber dye dari haikuang…tapi tuan boleh cuba rubber dye dari CSC…memandangkan CSC ade mengeluarkan rubber baru yang mampu di cetak menggunakan mesh yang halus…walaubagaimanapun saye sudah jarang menggunakan rubber dye, dan bertukar kepada waterbase Ecosol, juga dari CSC dan juga ink plastisol

    Like

    1. saya pun sama tuan, buat masa nie guna dye dari haikuang.. tp kdg2 dye haikuang masih belum mahir cara dan kaedah bancuhannya… kalau waterbase Ecosol CSC nk dapatkan dari supplier mana ye tuan… biasa jugak dengar geng2 printer guna istilah ‘watrbase’ dye.. tp tak pasti apa perbezaan antara waterbase vs rubber dye…

      Like

    1. Kaedah bancuhan rubber dye lebih kurang same, cuma rubber dye lebih menggunakan “binder” untuk kepekatan dan ecosol waterbase sekadar menggunakan air sahaja. Kadar kepekatan agak sama..jgn terlalu cair atau terlalu pekat..gunakan teknik underbase bagi setiap cetakan agar dapat hasil yg lebih baik..cuba tanyakan dari CSC mengenai produk rubber dye terbaru mereka..saya ade lihat contoh dan ia agak elastik dan mampu digunakan untuk mesh yg halus..
      Ecosol agak mudah digunakan dan agak lembut cetakannya..

      Like

    1. Tuan sekadar keringkan dengan pengering rambut sahaja. tak perlu penggunaan flash cure..dan teruskan mencetak sepertimana rubber dye
      Okey tuan..semoga berjaya…ada apa2 masalah boleh saja bertanyakan..terima kasih tuan Rahman

      Like

      1. Terima kasih byk2 tuan.. kalau tuan ada buat training jgn lupa inform tuan… nak berguru dengan pakar… tp kalau nk ke tempat tuan ada hotel2 yg berhampiran ye… boleh bawa family jalan2 ke sana n visit tempat tuan…

        Like

  2. Insyaallah..saya akan maklumkan…tempat penginapan ada bnyak..tiada masalah..Boleh jalan2 sambil hirup udara segar..insyaallah sekiranya Jerebu dah takde..terima kasih tuan Rahman

    Like

  3. assalamualaikum tuan,saya tak faham tentang istilah water base,under base..dan jugak boleh tak nak print simulated ptinting guna rubber dye biase..

    Like

    1. wkumsalam tuan..water base adalah jenis ink yg digunakan..underbase adalah langkah2 atau sebahagian dari “layer” semasa mencetak..simulated process boleh digunakan dngan ape2 jenis ink..tapi sebaiknye, dapatkan frequency dan mesh yg sesuai bg mengelakkan ink tersumbat..bagi rubberize ink, saye cadangkan frequency 30/35lpi dgn penggunaan mesh 1200..sesetangah rubberize ink skarang juga boleh menggunakan mesh yang halus..

      Like

  4. hallo tuan…sya nak tanya sya bru lagi d printing ni… sya ada try guna rubber dye white 200.. tp dye cpat kering dan block cpat tsumbat wlaupun bru stu cetakan dah sumbat…hasil tdak cantik…sya guna mesh 1200…mcm cara sya guna… guna binder spya kasi lebih cair…pun cpat jga kering dan tsumbat block…ada tak jalan pnylesaian atau salah teknik..thankyou tuan…

    Like

    1. Bnyak sebab boleh jadi mcm tu..mgkin cuaca panas atau jenis ink yg tuan guna..atau mgkin ambil mase lame semase proses..ape2 pun, utk kenal pasti masalah sebenar saye perlu ade kat tempat tuan

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s